sâmbătă, 27 octombrie 2012

Ca parinte ai mari responsabilitati


Ca sa poti sa-ti aduci copilul la Dumnezeu este nevoie mai intai de un plan bine gandit. Totul incepe inainte de nasterea lui si continua pana la maturitatea acestuia. Cineva spunea ca s-a rugat pentru sotia si copii lui inca inainte de a se casatorii si pot sa spun ca nu a fost zadarnica truda lui, are o familie minunata. In orice situatie increde-te in Dumnezeu, ca El sa-ti dea pricepere in toate lucrurile. Apoi nu te plange cand iti trimite incercari menite sa-ti asigure intelegerea necesara a lucrurilor. Roaga-te ca Duhul Sau sa-ti dea pricepere si intelepciune in experientele prin care treci.
Iata cateva lucruri care ar trebui sa le respecti in relatia ta cu el:

  1. Acorda-i increderea ta!  Spune-i din cand in cand ca tu crezi a in adanc in inima lui el vrea sa faca ceea ce trebuie, vrea sa fie fericit si ascultator, cu toate ca nu intelege de ce nu reuseste de fiecare data si ca tu si mama lui doriti sa-l ajutati in acest sens.
  2. Observa-l!  Uita-te sa vezi ce face, ce interese are. Ia parte la interesele lui si directioneaza-le. Tu trebuie sa sti ce gandeste copilul tau. Vorbeste-i despre lucrurile obisnuite si despre toate problemele vietii din ziua nasterii lui pana la maturitatea lui. Atunci vei sti ce gandeste si vei putea sa-i modelezi gandirea.
  3. Nu ridica tonul cand vorbesti cu el, nici chiar atunci cand il mustri au cand il certi!  Ai grija ca intotdeauna copilul tau sa simta bunatate si blandete ( cu toate astea trebuie sa fi ferm) in vocea ta cand ii vorbesti lui sau altor copii.
  4. Nu-l cicali niciodata!
  5. Nu-l compara cu altii atunci cand ii vorbesti!  vorbrstei doar despre ceea ce este bine si ceea ce este rau si confrunta-l cu aceste principii, nu-l compara cu altii.
  6. Fii rezonabil in ceea ce astepti de la el!  Nu atepta de la el mai mult decat poti tu sa traiesti in fata lui. Cu cat unaintam in varsta cu atat ne dam mai bine seama de ceeea ce a fost sau ar fi putut fi un motiv pentru esecurile copiilor nosti. Fi cinstit cu tine in acest sens. Aceasta este o relatie foarte importanta dintr tine si copii. Copiii nostii urmeaza mai usor exemplu faptelor decat al vorbelor noastre.
  7. Convinge-te ca stie ce astepti de la el si nu il certa pana cand nu esti cat se poate de sigur ca el a inteles despre ce este vorba.
  8. Exprima-ti aprecierea atunci cand a facut ceva bine - felul in care a raspuns sau a procedat in relatia lui cu alt copil, felul in care si-a facut temele si sa mai departe.
  9. Ai grija ca el sa stie cand ti-a facut sau nu pe plac!  Copilul ar trebui sa fie liber in relatie cu tine stiind ce astepti de la el si sa se simta bine in prezenta ta, cunoascand din experienta ca vei fi rezonabil si cinstit cu el chiar daca nu intelege si greseste.
  10. Cand greseste sau nu te asculta, clarifica lucrurile intre tine si el. Pedepseste-l dar nu-l lasa sa plece fara sa-l asiguri ca s-a rezolvat totul intre voi. Pedeapsa trebuie sa fie eficace, dar el trebuie sa simta mai apoi ca l-ai iertat si ca in mintea ta problema e rezolvata. Niciodata sa nu-i amintesti copilului greselile din trecut. Domnul spune ca atunci cand ne iarta, uita si arunca pacatele noastre in fundul marii. Tot asa trebuie sa facem si noi. Pedeapsa este eficienta doar atunci cand este insotita de iertare. Multi parinti prin pedeapsa aspra aplicata copiilor lor dovedesc ca nu-si pot ierta copilul. Nu este corect sa-ti reversi frustarile si necazurile asupra copilului tau, pedepsandu-l. Domnul in nici un caz nu procedeaza asa cu noi. Autoritatea excesiva, fara mila, fara dragoste, fara bunatate si blandete este zadarnica. Ea va produce doar teama si urafiind insotite de liosa de respect.
  11. Fii consecvent, astfel incat familia sa te poata citi, sa stie ce sa astepte de la tine si ce astepti tu de la ei.
  12. Traieste avand nadejde in Dumnezeu, fiind mereu multumitor in fata familie tale si nu numai, recunoscandu-ti esecurile si nevoile cerandu-le sa se roage pentru tine si fi intelegator fata de slabiciunile si nevoile lor asa cum este si Dumnezeu fata de ale tale.
Dumnezeu sa binecuvinteze stradania ta de a-ti creste copilul in ascultare de El, spre slava Lui vesnica.

4 comentarii:

Bibi spunea...

Martin Luther a spus: "Păstrează un măr alături de nuia pentru a-l oferi copilului când face un lucru bun".

Valy spunea...

Bibi, copiii nu trebuie să crească fără să li se acorde atenţie, îngrijire şi fără să fie controlaţi. Ei trebuie învăţaţi, disciplinaţi şi povăţuiţi, astfel încât să fie aduşi la cunoaştere, autocontrol şi ascultare. Acest întreg proces de educaţie este unul spiritual şi creştin, în înţelesul adevărat al cuvântului. Hrănirea şi povăţuirea Domnului reprezintă singura modalitate eficientă de a administra copiilor o educaţie sănătoasă care să dea rezultate. Orice altă modalitate de educarea a copiilor va sfârşi în mod inevitabil într-un eşec dezastruos.

Andreea spunea...

Intelepte invataturi:)
" Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni (pe măsură ce va îmbătrâni – n.n.), nu se va abate de la ea." Această educaţie începe cu primii ani din copilărie, cu primele învăţături date de mama şi tatăl copilului, încă din fragedă pruncie. Ea are rolul de a învăţa pe copil modul de viaţă pe care va trebui să îl urmeze. A începe educaţia copilului în acest fel reprezintă un aspect de o importanţă majoră, la fel cum un copac este dirijat să crească într-un anume fel încă din primii săi ani de viaţă.

Valy spunea...

Asa este Andreea, daca lasam pe Dumnezeu sa ne indrume El o va face intr-un mod deosebit si fara gresala.

SCHIMBAREA VIZAVI DE ANOTIMPURI Omul inainte de a se intoarte la Dumnezeu Este ca un pom in iarna. Este uscat, neroditor si ai spune ca este...