luni, 21 noiembrie 2011

Metoda rasplatire-recompensa

 Stim ca lauda si recompensa stimuleaza si ajuta foarte mult in educatie. Ei, eu am intalnit copii carora le face mai mult rau, daca ii laud sau le ofer o recompensa; se ingamfa si nu mai pot lucra cu el. Daca nu fac aceasta este si mai rau.

Andrei Patrinca
Metoda rasplatire-recompensa e o bazaconie psihoterapica. Asa cum bine ati observat, declanseaza reactii exact contrarii. In plus, provine din teoria evolutionista si din experientele de dresaj pe sobolani. E preluata de acolo de forma de psihoterapie de tip cognitiv-comportamental, cea mai mediatizata forma de terapie, dar si cea mai dezumanizanta si manipulativa. Cea mai buna metoda de educare a copiilor este cultivarea simtului valorilor, orientarea spre valori. E bine ca tinerii sa stie ca lucrurile in sine pe care le fac - diferite activitati, proiecte, teme - sunt ele insele valori, nu au nevoie de alte recompense. Pentru aceasta, incercati mai degraba sa gasiti mijloace prin care sa le faceti activitatile neplacute sa devina placute. Lucrati impreuna cu ei, prezentati-le diverse teme intr-un mod distractiv, stabiliti impreuna un program si cautati tot timpul sa le spuneti ca, indiferent de rezultatele obtinute, ei sunt valorosi in egala masura!

Varsta este un impediment in cultivarea simtului valorilor?

Andrei Patrinca
Nu, varsta aceasta este cea mai potrivita pentru cultivarea valorilor. Numai ca valorile respective trebuie, intr-adevar, alese in legatura cu specificul varstei. Copiii pot invata cat de valoros e sa ajute un batran sa treaca strada, sa daruiasca celor nevoiasi cadouri, sa ii aprecieze pe ceilalti, sa isi ajute parintii la treaba...

Cuvinte .....

Maine, lacrimile de aici vor fi nestematele coroanei de dincolo!

"Nu vorbi nimic rau despre tine, caci toti te vor aproba. Dar nici de bine nu vorbi, caci nimeni nu te va crede" - Adela, Garabet Ibraileanu

Singura aventura mereu incitanta, mereu proaspata, mereu provocatoare, mereu misterioasa si peste masura de imbucuratoare este iubirea! Iubeste mereu si nu te vei plictisi niciodata!

Sta in legea firii ca unii sa se bucure pe cand altii plang; unii sa cunoasca infrangerea, in vreme ce altii cununa victoriei; doar candva, intr-un prea tarziu pentru unii si-ntr-un prea devreme pentru altii, toti fericitii trai-vor unirea-n simtiri.

Omul: ceea ce se vede nu este si ceea ce este nu se vede! :)

Unii au vocatie de justitiari, altii de oameni ai iubirii! E nevoie si loc pentru toti in Cristos!

Mandria slabei noastre putinte de a ne vedea launtrul ne face sa ne indepartam de inimile zdrobite de pacat, uitand ca cei ce se vad pacatosi au cel mai mare potential de a fi transformati prin minunata atingere a Domnului Isus!

Offf, de nu cadea Lucifer asta...

Omul e precum avionul. Poate merge si pe sol, dar e facut pentru inaltimi!

Unii pretind ca Il iubesc pe Domnul Isus. Altii pretind ca ii iubesc pe oameni. Putini implinesc legea iubirii, iubind doar... Caci Isus e singurul pe care-L poti privi fara a inceta sa-i privesti macar o clipa pe ceilalti! Doamne-ajuta neiubirii mele! :)

"Tu faci sa cante de bucurie venirea diminetii si a serii" (Psalmul 65:8b)

Cristos este începutul, centrul şi sfârşitul oricăror
strădanii ale dragostei caritative. Toată iubirea aproapelui pleacă de la El şi se întoarce asupra Lui (Policarp Morusca).

Nu suntem mai buni decat majoritatea celor a caror sfintenie o punem la indoiala. Nu suntem mai buni, ci mai orbi!

Oare Îl iubim pentru ceea ce este sau pentru ceea ce suntem când suntem cu El?


"Daca urasti pe cineva, urasti ceva din acea persoana care face parte din tine. Ceea ce nu face parte din noi nu ne deranjeaza" (Herman Hesse). Pe de cealalta parte, "in focul iubirii, si fierul cel mai tare se inmoaie" (Mahatma Ghandi). Aruncati armele invidiei si ale urii! Nu va bateti cu armele mortii pe taramul invierii! Alegeti Iubirea! :)
 
Nefericit barbatul care nu incearca sa lase lumea mai buna prin modelul lui! Fericit barbatul care croieste carari drepte, chiar daca nici el nu poate, adesea, a le urma! :)
 
"Ramana" spiritul iubirii peste voi, dragi si scumpi cunoscuti ai mei, azi, cand sarac cu iubirea sunt, maine, cand fi-voi poate prea rece in iubirea mea ca sa mai pot fi aprins! Cu drag pentru toti cei care, intr-un fel sau altul, continuati a ma iubi! :)
 
Sunt doar o mica si putin insemnata cutie de rezonanta a dragostei Domnului Isus pentru oameni; uneori din lemn moale, alteori din lemn tare; uneori transmitand fidel mesajul iubirii, alteori alternandu-l chiar in partile-i esentiale!
 
"Am constatat ca, de cele mai multe ori, speranta nu are nimic de-a face cu ratiunea!" Manase Radnev (Ultima scrisoare)
 
Putini te critica pentru ca le pasa de tine, cei mai multi te critica pentru a-ti arata ca iti sunt superiori. Oricare ar fi motivatia, critica e binevenita pentru sanatatea sufletului. 
 
Un critic este un om care stie drumul, dar nu poate conduce masina. - Kenneth Tynan
 
Virtutea esecului: te face sa te vezi doar o mica barca pe marea inspumata a vietii!
 
Ti-ar placea o logodnica trista din cale afara? O logodnica careia, orice i-ai zice, orice i-ai face, orice i-ai promite, sa nu-i convina nimic? Hei, nici Domnului Isus nu-i place ca viitoarea Lui Mireasa sa fie trista. Mai ales acum, cand Mirele, plecat pentru putina vreme dupa inele de nunta, se intoarce cu dor si cu drag in suflet dupa Scumpa-I Aleasa! Bucurati-va in Domnul zic... Iarasi zic, bucurati-va! :)
 
Imi ung ranile cu balsamul ranilor Lui!
 
Daca propovaduiesti eresul, unii te lauda,
altii te critica!
Daca vorbesti din Adevar, unii te aproba, altii te
mustra!
Oricum predici, mesajul tau ii bucura pe unii si-i intristeaza
pe altii!
De aceea, nu stinge Lumina din Cuvant de dragul pacii, dar
nici nu rani daca nu ai cu tine darul balsamului mangaietor!
Predica
iubind si iubeste predicand... si nu vei gresi niciodata! :)
 
Nu suntem mai buni decat majoritatea celor a caror sfintenie o punem la indoiala. Nu suntem mai buni, ci mai orbi!
 
Andrei Patrinca   
   
    

 👀Eram copil si imi amintesc cu groaza o intamplare care m-a marcat serios. Locuiam pe o strada care era perpendiculara cu calea ferata , s...