luni, 24 octombrie 2011

GHIMBIR
Ghimbirul este un rizom de culoarea nisipului, cu aspect ciudat. Are o aroma picanta, piperata, uneori chiar iute, potrivita pentru sosuri, carne, pui, peste, fructe de mare, mancaruri de legume, marinate, orez, supe, dar si pentru prajituri, bauturi sau fructe. Ghimbiriul uscat este de obicei vandut in forma de pudra alba sau usor maronie.

Ghimbirul proaspat trebuie spalat si curatat de coaja, apoi se taie marunt sau se da pe razatoare. In functie de preferinte, se poate pune in mancare de la inceput (aroma discreta) sau la sfarsit (aroma fiind mai puternica). Ghimbirul este antiseptic, tonic, diuretic, combate febra, stimuleaza pofta de mancare. Combate balonarea si ajuta in cazul racelilor, tusei, raului de masina si durerilor reumatismale. Ceaiul de ghimbir se prepara dintr-o lingurita de radacina maruntita la 250 ml apa si se lasa sa fiarba acoperit 3 minute.
......................................................................................................................................................
NUCSOARA
Nucsoara constituie fructul oleaginos al unei specii de nuc, vesnic verde, originar din Indonezia. Cu un gust picant, usor amarui, se foloseste pentru a condimenta supe sau sosuri, diverse preparate din carne, pui, peste, legume, dar si prajituri, budinci si alte dulciuri.

Are proprietati bactericide, antiseptice, antiinflamatoare, linisteste crampele, stimuleaza sistemul imunitar, este antioxidanta, vermifuga (elimina viermisorii intestinali), carminativa (combate balonarea si ajuta la evacuarea gazelor din intestin) si afrodiziaca. Exercita un efect calmant asupra sistemului nervos, fara a fi sedativa, combate stresul si starile de anxietate. Nucsoara trebuie consumata doar in cantitati mici (mai putin de o bucata de nuca uscata), pentru ca altfel devine toxica pentru organism. Iar uleiul esential este contraindicat femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.
......................................................................................................................................................
CORIANDRU
Coriandrul este o planta care traieste doar un an, rareori supravietuind in cel de-al doilea. Semintele de coriandru sunt comercializate in general uscate, dar sunt disponibile si ca pudra. Gustul este dulceag-amarui, cu o usoara iuteala. Este un ingredient pretios pentru prepararea marinatelor destinate carnii de pui, peste, porc si vitel. Se foloseste si la prepararea amestecurilor de condimente pentru muraturi.
......................................................................................................................................................
CAPERE
Planta de capere creste in salbaticie pe pantele muntoase, in special pe acelea din jurul Marii Mediterane. Caperele sunt bobocii nedeschisi ai florilor. Bobocii de capere se folosesc in special murate. Aroma lor este picanta si un pic acrisoara, gustul un pic astringent si pregnant. Se folosesc mai ales in sosuri (fie reci, fie calde) si in marinate, in special cele pentru peste. Merg foarte bine cu rosiile si vinetele. Caperele se mureaza in otet sau se sareaza, rezistand astfel pana la un an. Cel mai mult se folosesc in mancarurile reci (salate de peste si de legume).
......................................................................................................................................................
RUCOLA
Rucola este o planta anuala cu frunze verde inchis, late, in forma de limba. Semintele pot servi ca substitut pentru semintele de mustar. Rucola are gust puternic, amarui si un pic piperat, asemanator unei ridichi, dar cu o aroma de mosc. Cea mai importanta utilizare a sa este in salate unde lasa un gust interesant, picant, tuturor tipurilor de salate verzi; multi o folosesc si in salata de rosii. Frunzele de rucola sunt o buna garnitura pentru multe feluri de mancare mediteraneene. Frunzele preparate cu ulei de masline, otet balsamic si parmezan proaspat ras sunt un excelent aperitiv pentru mesele mediteraneene, in special pentru cele italiene. Daca este fiarta, rucola isi pierde gustul, dar capata o aroma subtila, caracteristica, ce se potriveste pastelor italienesti sau risotto (pilaf).
 
                               

Niciun comentariu:

 👀Eram copil si imi amintesc cu groaza o intamplare care m-a marcat serios. Locuiam pe o strada care era perpendiculara cu calea ferata , s...