luni, 7 noiembrie 2011

Pacatul ghicitului

„Poporul Meu îşi întreabă lemnul lui, şi toiagul lui îi prooroceşte" (Osea 4:12).

Această nuia, sau toiag magic care prooroceşte este de alun, de bambus, sau de fier, în formă de trident sau de spirală. Nuiaua ghicitorului care proroceşte pentru a găsi apă ne trimite cu două mii cinci sute de ani î.Cr.

Un împărat chinez, cu numele Kwang Hsu, este reprezentat cu o baghetă în mână. Chinezii au recurs la geomancie (ghicire care se realizează prin aruncare de pământ sau praf pe o masă, studiindu-i figurile astfel formate) pentru a construi, sau a semăna sămânţa. Şi Mercur este reprezentat cu o nuia în mână. Grecii practicau ghicitul cu bagheta - rhabdomancia. Romanii şi etruscii aveau şi ei o zeitate dotată cu un toiag. Poate că, pornind de la asemenea credinţe populare, în basme, zânele au în mână toiege, sau baghete. Nu se ascunde aici încă una din şmecheriile Diavolului care îl pregăteşte pe om, încă din copilărie, formându-i predilecţia pentru misticism? Da, în spatele acestora, se ascund puteri diabolice care răspund la întrebările manipulatorilor. „Fereşte-te de basmele lumeşti şi băbeşti" (1 Timotei 4:7).

Niciun comentariu:

 👀Eram copil si imi amintesc cu groaza o intamplare care m-a marcat serios. Locuiam pe o strada care era perpendiculara cu calea ferata , s...