vineri, 2 noiembrie 2012

...... ganduri, frunze ruginite


La inceput era un strigat iritant, apoi am stat si am ascultat mai atenta si incet incet ma contopeam in srigatul care devenea tot mai sfasietor, mai jalnic. Era rugaciunea unui om disperat care cerea, cu toata fiinta, mantuirea celor dragi. Doamne ce durere in glas, ce framantare in suflet si ce dorinta in cuvinte, cum se poate ca raspunsul sa intarzie la o asemenea rugaciune??? .. Si totusi .... raspunsul intarzie! De ce Doamne, de ce?? Raspunsul il voi primi odata direct din gura Lui dar pana atunci plang de frustrare si ma rog in continuare.Doamne iarta-ma daca gresesc in murmurul meu.

Sotia crestina


Un vechi proverb spune: "mana care leagana, conduce lumea."
O sotie vrea un barbat puternic, curajos, hotarat, intelegator si grijuliu. dumnezeu i-a dat barbatului functia de  cap de familie, dar el nu trebuie sa fie un dictator ci un conducator, un exemplu de urmat.
Femeia ca sotie se gaseste in cea mai frumoasa si reala pozitie a ei. Aici ea ocupa un domeniu care este pe cat de natural pe atat de minunat pentru ea, unul care, datorita naturii care i-a daruit-o Dumnezeu ii da bucurie; un loc in care fortele ei se dezvolta cel mai frumos si armonios.
femeia va fi deschisa la a functiona in acest domeniul pentru ca este chemata de cea mai stralucitoare voce a sufletului ei. Acesta este marele camp de pe care se recolteaza dragostea ei. Ii ofera mediul pentru a-si indeplini datoria in cele mai tandre relatii din viata ei.
Aici se descopera cea mai interesanta latura a personalitatii ei pentru ca este ajutorul care pazeste toate interesele caminului. Caminul este o gradina a frumusetii, un altar al pacii si al dragostei, cea mai frumoasa anticipare a paradisului pentru omul muritor, unucul tip pamantesc al bisericii si al unitatii ei biblice.
Sotia poate avea si alte indatoriri care o pot scoate din sanul familiei. Dar, oricare ar fi aceste indatoriri, nici una dintre ele nu trebuie sa diminueze prima ei responsabilitate care este caminul. Familia este locul celor mai mari afectiuni ale ei la care va reveni intotdeauna ca la prima ei datorie.
Puterea ei de influienta nu este afectata daca isi implineste datoria data de Dumnezeu ca sotie si mama. cuvintele pe care le spune si faptele ei de acasa devin firul si urzeala societatii din care face parte. De aici importanta puterii ei de a influienta, prin presararea cararii datoriei crestine cu florile adevarului crestin.
fiecare virtute crestina implantata in mintile celorlalti prin puterea de influienta a unei sotii si mame crestine va dainui in eternitate, daca este urmata si ascultata. Cat este de importanta in cazul acesta ca viata ei sa fie pline de harul acestei virtuti!
O carte bine scrisa este asemeni unui covor fermecat care te poarta intr-o lume in care nu ai putea avea acces in alt fel.” Caroline Gordon
Cum este posibil in aceasta situatie ca o femeie sa se aventureze sa devina sotie daca nu este crestina si nu este hotarata sa traiasca o viata crestina? Asumandu-si aceasta relatie binecuvantata, ea poarta in inima ei fiinta umana pe care o va iubi mai mult decat pe oricine altcineva, asupra careia va exercita o influienta benefica, mai puternica si cu un impact mai mare decat orice alta relatie umana care opereaza in viata ei.
 Sotl isi deschide fata de sotie cele mai intime parti din inima lui, iar ea patrunde in cele mai profunde straturi din sufletul lui pentru ai fi un ajutor permanent. ei ii daruieste comoara cea mai adanca a increderii lui, iar ea le accepta cu bucuria recunostintei care face ca ea sa devina purtatoarea lor pentru totdeuna.
Pentru ea, el isi cheltuieste toata energia si zilele, isi dedica toata viata ei. Ea este sfatuitorul lui personal, incurajator in slabiciuni, bucuria lui in succes si calauza in furtunile vietii.
Se implica in aceasta relatie cu tot caracterul ei, oricum ar fi, bun sau rau, curat sau necurat. Aceasta ii va afecta lui viata in bine sau in rau. Cat este de trist sa vezi vietile oamenilor buni, trase in jos din cauza sotiilor lor slabe. Este un fapt cunoscut ca sotiile exercita o influienta puternica asupra sotului, iar daca caracterul lui este mixt, puterea influientei va putea fi atat buna cat si rea. Sant muti barbati ale caror lupte in viata  au fost ingreuiate de caracterul slab al sotiilor lor. Cat de grijulii trebuie sa fie toti barbatii si sa caute voia lui Dumnezeu in alegerea unei tovarase de viata.
Efectul fiind real si profund, ne punem din nou intrebarea: "Cum indrazneste o femeie care nu se impartaseste din izvorul vietii divine sa devina sotie?" Daca apreciaza cat de cat lucrurile importante ale vietii pe care trebuie sa si le asume, dac intelege ceva din latura nemuritoare a fiintei asuprea careia trebuie sa iaba impact, n-o va face. Ea este cea care va influienta sufletele celor din casa ei. ea poate ajuta pe cineva sa gaseasca drumul spre cer sau poate face un suflet sa ia drumul spre iad. Suntem la fel de vinovati fie ca distrugem o viata umana, fie ca distrugem mai multe. La fel se intampla si cu responsabilitatea sotiei. Nimeni nu are o influienta mai mare asupra sotului decat sotia sa.

Uneori sotiile pot avea sentimentul ca influienta lor este prea mica, dar cat de mult gresesc gandind asa. Viata este formata din efectul cumulat al lucrurilor mici. Daca toate lucrurile sant bine facute, Scriptura ne da garantia ca influienta noastra va creste. Cu siguranta nu este putin lucru, pentru un suflet, sa fie un ajutor pentru altul in formarea si modelarea familiei crestine spre slava lui Dumnezeu.
Ajutand la intarirea virtutiilor sotului ei, ea influientiaza din umbra vietile cu care aceasta vine in contact. Influienta ei este deasmenea eficienta in viata copiilor, ceea ce face ea in acest domeniu, chiar dac nu pare deosebit de important la prima vedere, se va vedea odata in vesnicii.
Nici o sotie crestina nu este lipsita de importanta. Ea trebuie sa aiba influienta asupra sotului ei. Ei sant una, nu pot ctiona separat. In acest caz influienta sotieii este continuua si puternica. Ea este ajutorul constant al sotului ei, el nu poate sa se indeparteze de influienta ei. Ea are o influienta constanta asupra mintii lui, fie buna fie rea.  Ramane la alatitudinea ei sa decida ce influienta va avea. Sotia poate incerca uneori sa ia o atitudine neutra si sa-l lase pe sot sa faca cum vrea. Dar nu are voie sa faca asa. sotiile nu pot fi un "nimeni" pentru barbatii lor. Dumnezeu a poruncit sa fie vegheatoare si slugitoare impreuna cu sotii lor pentru cauza comuna a  adevaratei neprihaniri si a sfinteniei. E posibil sa nu reuseasca intotdeauna sa faca tot ce vor pentru sotul lor, dar au obligatia de a incerca tot timpul.

Pentru a realiza toate acestea, sotia trebuie sa fie cu adevarat crestina si sa traiasca o viata centrata in jurul domnului Isus Cristos. trebuie sa-L pastreze cu sfintenie pe domnul in inima ei, sa iubeasca si sa indeplineasca poruncile Lui si sa fie lipita de El. Domnul trebuie sa fie sursa intelepciunii si puterii ei. Daca nu are in inima aceste principii, va reusi prea putin sa exercite o influienta crestina in caminul ei. Ea nu poate rata afara ceea ce nu este inauntru. Izvorul trebuie sa fie curat, altfel vor iesi din el ape murdare. Cat de trist si deplorabil este impactul unei sotii slabe si instabile! Multi soti sunt impiedicati sa se implineasca datorita sotiilor care nu se ridica la chemarea lor. Din acelasi motiv multe camine au de suferit.
Inima fiecarei sotii crestine este in armonie cu datoria poruncita de Dumnezeu si fiecare principui crestin este la unison cu cele mai adanci sentimente ale ei. ea, impreuna cu sotul ei crestin, trebuie sa implineasca scopul etern a lui Dumnezeu pentru familie. Pacea predomina si dragostea abunda. Impartasesc impreuna harul vietii. Casa lor este un sanctuar al fericirii ceresti. se unesc in rugaciune intr-un gand si dumnezeu onoreaza rugaciunile fiecarei familii crestine. vietile lor sant o unitate sfanta atat in gandire cat si in actiune. Interesele lor sant comune iar ceea ce le place sau le displace se contopesc intr-o unitate binecuvantata, pentru binele tututror celor cu ale caror vieti vin sau vor veni in contact.
Daca toate sotiile ar fi cu adevarat crestine si ar accepta adevaratele principii ale Cuvantului, foarte putini barbati ar lua-o pe cai gresite.  O sotie crestina este una dintre cele mai mari binecuvantari pentru barbat. Lumea are nevoie de asemenea sotii; nu exista cuvinte care sa descrie suficient de bine misiune lor. Daca sant credincioase, biserica va avea de castigat foarte mult din aceasta.
sotia va gasi ca misiunea ei de sotie crestina va fi mai bine implinita daca ia in considerare invatatura Scripturii despre supunere. Va gasi aceasta supunere usoara daca ea impreuna cu sotul ei vor cauta si vor afla voia lui Dumnezeu in viata lor. Va fi usor pentru ea daca amandoi vor gasi calauzirea Cuvantului si a Duhului Sfant.
Fericirea in casnicie nu poate fi realizata dacat daca urmam planul Biliei pentru viata noastra.

Casa este construita din lemn, sticla, piatra si tincuilala; dar un camin crestin este alcatuit din credinta, dragoste, grija, onestitate, initiativa, cunoastere si adevaruri bilice.



 👀Eram copil si imi amintesc cu groaza o intamplare care m-a marcat serios. Locuiam pe o strada care era perpendiculara cu calea ferata , s...