luni, 20 august 2012

Mielul


Era in luna lui Nisan. Eram la pascut cu oita mea care tocmai nascu-se un mielusel de parte barbateasca si pe care il purtam pe brate atunci cand obosea. Nu avea decat un an si ar fi posibil sa fie sacrificat maine seara in cinstea unei sarbatori care, spunea tata ca, va fi urmata de acum incolo cu sfintenie de poporul nostru pentru ca ea va fi o aducere aminte a izbavirii noastre. Imi aduc de aminte de ce-mi povestea mama seara la culcare, cum ma ascundea cand eram mic ca sa nu ma omoare soldatii Imparatului Egiptului. Ma tinea ascuns intr-o grota pe malul raului unde ma veghea o verisoara in timp ce mama trebuia sa se duca la muncile grele si apasatoare; munci la care era supus tot poporul evreu. Acuma stiu, acolo am sa -mi duc mielutul si am sa-l scap si eu de la moarte. Nu vreau ca el sa moara chiar daca aceasta va insemna pedeapsa,o seara sa plec la culcare fara sa mananc. Eu nu inteleg nimic ce se petrece in ultima vreme in Gosen si Tara Egiptului. Se povesteste de catre batranii lui Israel ca Dumnezeu vrea sa ne scoata din robie si sa ne duca intr-o tara unde curge lapte si miere. In mijlocul Gosenului frematul si murmurul fericirii sta sa explodeze in urale de bucurie catre Dumnezeu. Dar ce legatura are mielutul meu cu toate acestea, nu inteleg. Sunt foarte hotarat, nu am sa las sa fie sacrificat.
Simti o mana grea pe umarul drept si cunostea asa de bine aceasta ferma si linistitoare atingere. Era mana draga a tatalui sau.
- Fiule e timpul sa facem ce ne-a cerut Dumnezeu.
- Dar, tata, eu nu inteleg de ce trebuie sa sacrificam acest mielut nevinovat ....
- Dumnezeu ni-a cerut aceasta si noi trebuie sa ne supunem pentru ca sa-L onoram si sa-L proslavim prin supunere si ascultare, in primul rand. In al doilea rand, sangele acestui miel iti va salva viata ta, a noastra si a intrgului Israel!
- Cum poate sa se intample asta?
- Dumnezeu, din pricina impietrii inimii lui Faraon, va lasa o urgie foarte grea peste Egipt. In noaptea asta Ingerul mortii va trece prin toata tara Egiptului si va omora pe toti intaii nascuti ai Egiptului. Pentru ca Ingerul mortii sa poata face deosebire intre Egipteni si evrei, Dumnezeu ne-a poruncit sa luam acest miel si sa-l taiem in seara aceasta iar cu snagele lui sa ungem usiorii casei  si pragul de deasupta usii pentru ca Ingerul Mortii sa treaca mai departe pe langa noi si sa nu te ucida pe tine, apoi pe noi pentru neascultare. Practic acest miel iti da dreptul la viata. Este o onoare sa-ti dai viata pentru prietenul tau.
- Ce pretioasa este viata mea .... intai sacrificiul mamei mele, apoi cel al mielutului .... bine tata, acum am inteles. Ma supun de voie buna lui Dumnezeu, sa mergem si sa facem voia Lui.


Primeste sangele Mielului ca semn si pentru “usiorii” vietii tale, crede in EL si urmeaza-L. Iti va fi protectie in vremurile de nevoie!
Pavale

 👀Eram copil si imi amintesc cu groaza o intamplare care m-a marcat serios. Locuiam pe o strada care era perpendiculara cu calea ferata , s...