joi, 24 mai 2012

„Este totuna prietene, cum stă capul, atîta vreme cît sufletul meu este în ordine"




În cărţile de istorie se află şi cunoscuta istorioară despre Sir Walter Raleigh şi zelosul său slujitor. Acest Sir Walter Raleigh (1552 - 1618) a fost unul din renumiţii amirali ai Angliei şi totodată un expert în expediţii de descoperiri. Pentru regina sa Elisabeta I, care aprecia foarte mult pe acest om curajos şi cinstit, a călătorit adesea peste ocean în America. Dintr-una din aceste călătorii a adus şi foi de tutun, din care a văzut că fumează triburile pieilor roşii. Mai aduse şi o pipă veritabilă din piele roşie pe care o considera proprietatea lui. Ce-i drept, Columb adusese deja tutunul în Europa, însă fumatul acestuia rămăsese totuşi încă multă vreme necunoscut.
Într-o zi, pe cînd Sir Raleigh se afla în camera lui de studiu şi trăgea din pipă învăluit într-un nor gros de fum, servitorul său intră în cameră. Acestuia nu-i veni să-şi creadă ochilor cînd văzu că din nările şi gura stăpînului său ieşea un nor gros de fum. De spaimă a rămas încremenit pe loc, apoi ii iute afară. Apăru din nou cu o găleată plină cu apă şi înainte ca Sir Raleigh să-i poată spune vreun cuvînt explicativ, acesta îi aruncă cu toată puterea apa drept în obraz. Servitorul era convins că a săvîrşit o faptă bună, căci s-a gîndit că acolo trebuie stins ceva. Şi chiar dacă Sir Walter Raleigh nu a fost de-a dreptul încîntat de duşul neaşteptat, a trebuit să rîdă la urmă din toată inima.
Nimic din viaţa acestui mare bărbat nu este aşa de cunoscut ca această întîmplare veselă. Mai puţin cunoscut este faptul că i s-a făcut o mare nedreptate şi în cele din urmă a trebuit să moară pe eşafod, în anul 1603 regina Elisabeta a murit, urmîndu-i la tron James I, fiul Mariei Stuart. Raleigh căzu în dizgraţie şi fu condamnat la moarte pentru pretinsă înaltă trădare. Sentinţa însă fu amînată. A fost ţinut la închisoare timp de treisprezece ani în turnul Londrei, închisoare ce era pentru întemniţaţii politici din acea vreme. Pentru că regele avea nevoie de Sir Raleigh pentru o nouă acţiune cutezătoare în Guiana, l-a graţiat. Cînd această expediţie a eşuat, însă fără vina lui, regele renunţă definitiv la temerarul navigator şi a dispus să se execute sentinţa de moarte rostită cu cincisprezece ani în urmă. Realitatea era că acest Raleigh a fost unul din cei mai nobili fii ai poporului său. A fost un om foarte talentat care a scris o istorie universală în cinci volume şi numeroase lucrări ştiiifice.
Însă el n-a fost numai un savant, ci şi un om din neam bun, curajos şi îndrăzneţ ca nimeni altul. Dar înainte de toate el a fost un creştin, în toate fazele din viaţa sa el a avut parte de harul şi statornicia Domnului. El s-a bucurat de această pace cu Dumnezeu pentru că s-a siit în siguranţă la pieptul şi în braţele lui Isus. Apoi veni cea mai grea şi ultima lui zi pe acest pămînt. Pe data de 29 octombrie 1618 a trebuit să se urce pe eşafodul din Londra. Se sui pe eşafod ca un erou. Cînd şi-a aşezat capul pe butuc, călăul îl întrebă dacă stă bine aşa. Atunci Raleigh îi răspunse: „Este totuna prietene, cum stă capul, atîta vreme cît sufletul meu este în ordine". O splendidă mărturie a unui osîndit nevinovat!
Cum stai tu cu sufletul tău? Opreşte-te o clipă şi judecă. Gîndeşte-te la cuvintele scrise în Ev. Matei 10:28: „Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul; ci temeţi-vă mai degrabă de Cel ce poate să piardă şi .sufletul şi trupul în gheenă". 

„Vino acasă! Mama te aşteaptă!"




Chicago - al doilea oraş ca mărime din S.U.A.. Lux, bunăstare, localuri de petreceri, dar şi locuinţe întunecoase, cîrciumi şi baruri...
O fată nimerise în drojdia societăţii din Chicago. La început, totul părea pentru ea aşa de ademenitor, însă după aceea nu rămase decît o tristă amăgire.
Ea se distra cu prieteni şi prietene. În adîncul inimii ei însă rodea dorul de casă al unei fiice pierdute. De ani de zile, acasă o aştepta cineva; aceasta era mama ei care ar fi dorit chiar să meargă s-o caute... Dar unde? Unde?...
Dragostea găseşte remediu. Mama îi va scrie o scrisoare, însă unde? Chiar şi pentru poliţia judiciară domiciliul fiicei este necunoscut. Fiica ei este dată dispărută.


Atunci îşi face o serie întreagă de fotografii cu chipul ei îmbătrînit de necaz. Aceste poze le lipeşte pe bucăţi de hîrtie, iar dedesubt scrie: „Vino acasă! Mama te aşteaptă!" Cu aceste fotografii ea merge prin cîrciumile din Chicago şi cere permisiunea să le afişeze pe pereţi. Să folosească oare la ceva? Oare va citi şi fiica ei? Va răspunde ea la apelul ei?...


Afară este întuneric, înăuntru doar puţină lumină, iar în acest semiîntuneric, într-un local de noapte o orchestră cîntă. O tînără femeie cu sufletul gol şi cu o viaţă ruinată se mişcă în această atmosferă sinistră. Dintr-o dată rămîne pe loc, ca lovită de trăsnet. Ce vrea să însemne aceasta? Pe perete atîrna chipul unei femei bătrîne... „Vino acasă! Mama te aşteaptă!" - Atunci scoate un strigăt sfîşietor: „Mama!"...


Cîteva ore mai tîrziu ea este acasă. Cinci cuvinte, acestea nu sunt multe, însă în ele se află şi cuprinsul scrisorii pe care Dumnezeu ţi-o adresează şi ţie: „Vino acasă! Unul care te iubeşte te aşteaptă să vii!" El vrea să-ţi dăruiască pace, bucurie şi fericire. (Ev. Matei 11:28). Să dea Domnul ca scrisoarea Lui către tine să fie tot atît de eficace ca şi scrisoarea mamei către fiica ei. Vino acasă şi nu vei regreta niciodată! 

 👀Eram copil si imi amintesc cu groaza o intamplare care m-a marcat serios. Locuiam pe o strada care era perpendiculara cu calea ferata , s...