vineri, 20 ianuarie 2012

Eşti dezlegat de neputinţa ta!


 Într-un sătuc de munte din Ardeal trăia un om cocoşat care-şi dorea mai mult ca orice pe lume să poată privi în sus, spre cer. Să poată vedea cerurile – locuinţa lui Dumnezeu, să poată admira stelele, luna şi soarele – creaţia lui Dumnezeu. Însă din păcate el putea privi doar în jos, în pământ. Până într-o noapte când se întâmplă cu el o minune: Întorcându-se acasă, cam pe la miezul nopţii, trebuia să treacă prin cimitirul satului. Deodată în faţa lui apăru un înger care-l întrebă :
— Ce duci în spate omule?.
— Neputinţa mea de a privi spre cer – o cocoaşă, oftă omul cu tristeţe.
— Dă-o încoace şi priveşte spre cer! – porunci îngerul întinzând mâna după cocoaşa omului, astfel că acesta se întoarse acasă drept ca o lumânare.
           A doua zi întreg satul vorbea, mirându-se despre ce i s-a întâmplat omului cocoşat. Auzind de cele întâmplate, un om care era şchiop din naştere, şi care-şi dorea mai mult ca orice pe lume să poată alerga după plăcerile nebune ale acestei lumi, să poată dansa şi mai ales să poată ţine pasul alături de tovarăşii săi de rele, se duse şi e
el la miezul nopţii în cimitir cu speranţa că da de-l va întâlni pe înger, şi culmea când se făcu miezul nopţii în faţă-i apăru îngerul, care-l întrebă:
— Ce duci în spate omule?..
— În spate nu duc nimic, eu sunt şchiop şi te-aş ruga foarte mult dacă ai vrea să mă vindeci de neputinţa mea, ca să pot merge şi eu la dans şi pe la chefuri alături de prietenii mei!
— Şi în spate zici că nu duci nimic? – se miră îngerul.
— Nu! – răspunse hotărât omul şchiop.
— Atunci ţine cocoaşa aceasta! – spuse îngerul, şi îi puse omului şchiop în spate o cocoaşă, încât acesta se întoarse acasă şi cocoşat pe deasupra.



COCOASA? 
Mulţi poartă-n spate povara poftelor firii pământeşti, alţii poartă povara gândurilor lumeşti, alţii îngrijorările acestui veac, alţii sunt cocoşaţi de ură, de neînţelegere, de tot felul de dorinţe. Unii nu au timp şi nici nu simt nevoia de a privi în sus.
„Isus învăţa pe norod într-o sinagogă în ziua sabatului. Şi acolo era o femeie stăpânită de optsprezece ani de neputinţă; era gârbovă şi nu putea nicidecum sa-şi îndrepte spatele. Când a văzut-o Isus a chemat-o şi i-a zis: „ femeie, eşti dezlegată de neputinţa ta.” Şi-a întins mâinile peste ea: îndată s-a îndreptat, şi slăvea pe Dumnezeu.” Luca13
Acelaşi Isus, are aceiaşi putere şi azi şi dacă ne spune: „Eşti dezlegat de neputinţa ta!” atunci înseamnă că suntem liberi dezlegaţi de tot ce ne leagă şi putem privi spre cer. Dar dacă nu ne recunoaştem neputinţele, dacă spunem că în spate nu ducem nimic, dacă ignorăm povara de păcate din spatele nostru şi pe deasupra dorim să alergăm după plăcerile nebune ale acestei lumi, s-ar putea ca Isus să ne întoarcă spatele, iar cel rău să ne împovăreze şi mai mult.
ABIGAELA

CHIPUL TATALUI

Mihai Ciritel
Si s-a sculat si a plecat la tatal sau. Cind era inca departe tatal sau l-a vazut si i s-a facut mila de el, a alergat de a cazut pe grumazul lui si l-a sarutat mult. Luca 15:20
Dupa ce in doua predici scurte am putut sa zugravesc chipul fiului risipitor, pentruca departe a crede cineva ca eu am spus totu ci sint frati binecuvintati de DOMNUL care ar putea spune mult mai mult, astazi cu ajutorul CUVINTULUI care-mi sta in fata si cu sprijinul si calauzirea DUHULUI SFINT vreau ca printr-o imagine de credinta sa pot zugravi CHIPUL TATALUI din aceasta parabola.
DUMNEZEU care a facut cerurile si pamintul, marea,izvoarele de apa, ostirea cereasca si ostirea paminteasca, tot ce noi vedem si nu vedem, toate aceste lucruri marturisesc despre CHIPUL LUI. Sa vedem cum apare EL vazut de toti credinciosii in Scripturi? Asa dupa cum am aratat DUMNEZEU dupa ce a creat toate lucrurile si a vazut ca sint bune S-a ingrijit de creatia Sa si tot ce-a creat le-a sustinut prin CUVINT si le-a pastrat tot prin puterea aceluiasi CUVINT pina astazi. Dar aici vedem parca ceva deosebit, DUMNEZEU nu se ingrijoreaza atit de mult de luna, de soare, de stele, de galaxii si de toate celelalte lucruri asa cum se ingrijoreaza de OM si de viitorul lui. Fiti bine atenti aici: Cind era inca departe,TATAL sau L-a vazut.
Asta inseamna ca DUMNEZEU nu este interesat atit de mult de restul creatiei dupa cum este interesat de OM care este facut dupa CHIPUL LUI. Daca de departe L-a vazut inseamna ca EL era tot timpul cu gindul si cu privirea la drumul pe care fiul SAU a plecat. Numai asa se explica ca a putut sa-l vada de departe. Nu era preocupat de gospodarie, nu era preocupat de celalalt fiu, nu era preocupat de slujitori, nu il preocupa nimic decit un singur lucru: FIUL PIERDUT. Mare DUMNEZEU avem! Este gata sa scimbe totul chiar creatia, dar sa salveze pe fiul pierdut. O alta caracteristica este ca atunci cind L-a vazut I S-a facut"MILA de el".
Daca I S-a facut mila nu L-a mai intrebat nimic, nu L-a mustrat, nu L-a intrebat ce-a facut cu averea ci este dea-dreptul extraordinar, i-a alergat inainte, a cazut pe grumazul lui si l-a sarutat mult. Imaginati-va cam cum arata acel fiu cind s-a intors acasa, zdrentuit, descult, murdar, chinuit de foame si sete, desbracat de slava pe care a avut-o atunci cind era la TATAL. Cind vezi asa o fiinta oricine ar fi el te apuca greata si ti-i scirba sa te apropii de el. Dar TATALUI i s-a facut mila de el.
DOMNUL ISUS spunea Fariseilor cind ii mustra: Caci mila voiesc nu jertfe.
Proorocul Mica zice si el: Ti s-a aratat omule,ce este bine,si ce alta cere DOMNUL de la tine,decit sa faci dreptate, sa iubesti mila si sa umbli smerit cu DUMNEZEUL tau. Iacov de partea sa spune: Caci judecata este fara mila, pentru cel ce n-a avut mila, dar mila biruie judecata. Si aici ne intilnim cu un TATA plin de mila si compasiune. A alergat catre fiul, cade pe grumazul lui, il imbratiseaza, il saruta mult. Asta inseamna MILA. Ma gindesc la starea mea de altadata, n-am fost altcumva decit asa cum arata acest chip a fiului risipitor. Mai rau din toate punctele de vedere, cind ma trezeam din nopti de betie aproape ca nici eu nu ma mai cunosteam si cind prietenii imi spuneau ce-am facut nu-mi venea sa cred. Asa de murdar am fost. Dar astazi pot sa-L slavesc pe DUMNEZEU care MI-a iesit inainte ca acestui fiu risipitor si a avut mila de mine. Si cind L-a vazut in asa o stare deplorabila, auziti care a fost reactia TATALUI: Aduceti repede haina cea mai buna si imbracati-L cu ea; punetii un inel in deget si incaltaminte in picioare. Aduceti vitelul cel ingrasat  si taiati-l. Sa mincam si sa ne veselim, caci acest fiu al meu era mort si a inviat, era pierdut si a fost gasit.
Adevarata veselie! DOMNUL ISUS spunea: Tot asa, va spun ca va fi mai multa bucurie in cer pentru un singur pacatos care se pocaieste. Caci toti au pacatuit .....printre acei toti am fost eu si esti si tu. Si tu prin tot ceea ce ai facut si faci nu arata altceva decit departarea ta de DUMNEZEU TATAL si tu esti un fiu risipitor si tu esti murdar si zdrentuit, traiesti, dar de fapt sa stii ca esti MORT. TATAL te vrea asa sa te intorci la EL sa-ti dea viata. In anul in care am intrat pune-ti aceste cuvinte in inima ta cugeta la ele adinc si vei vedea ca oricine esti tu trebuie sa ei pozitie fata de tine, fata de viata ta si pina nu-i tirziu intoarce-te la TATAL care te asteapta de nu stiu citi ani. EL a avut mila de mine si vrea sa aiba mila si de tine. Si daca vii cu toata murdaria ta nu tu trebuie sa te curati tu pentruca DUMNEZEU  te primeste asa cum esti. Si apoi de aceea L-a jertfit pe FIUL SAU ca prin singele sau sa-ti poata spala toate murdariile de pe tine.
TATAL VA ASTEAPTA. DUMNEZEU sa va dea putere, lumina si indrazneala.
EL nu oboseste iertind pe pacatosi....La Multi Ani...DOMNUL va asteapta.

 👀Eram copil si imi amintesc cu groaza o intamplare care m-a marcat serios. Locuiam pe o strada care era perpendiculara cu calea ferata , s...