joi, 8 decembrie 2011

Acum indreptati-va caile si faptele,ascultati glasul DOMNULUI.... Ieremia 26-13A.


Petru Valdo a fost un negustor bogat din Lyon (Franta) si a trait in a doua jumatate a secolului al XII-lea. Intr-o seara pe cind se afla cu citiva prieteni la masa, unul dintre ei fiindu-i rau a cazut jos si a murit pe loc. Petru Valdo s-a gindit ce s-ar face daca moartea l-ar duce si pe el asa de fulgerator inaintea lui DUMNEZEU. El nu era pregatit pentru asa ceva! In starea in care era el nu vreia sa-L intilneasca pe DUMNEZEU. Dar de ce? Ce-i lipsea lui Petru Valdo? Ingrozit de intimplarea aceea s-a dus la duhovnic si l-a intrebat: "Ce ar trebui sa faca el ca sa fie mintuit?" Duhovnicul i-a sugerat cuvintele DOMNULUI ISUS din pilda cu tinarul bogat care spun: vinde tot ce ai si da la saraci. Valdo nu a sovait ca acel tinar din parabola DOMNULUI ISUS. A dat sotiei si ficei sale ceea ce aveau de trebuinta. si-a achitat toate datoriile, iar cu ce i-a ramas a impartit la saraci. Este acesta remediul care potoleste constiinta si da pace sufletului? Nu, desigur ca nu! Auziti ce spune scriptura: Dar primeste DOMNUL oare mii de berbeci sau zeci de mii de riuri de undelemn? Desigur ca nu! Sau sa dau eu pentru faradelegile mele pe intiiul meu nascut, rodul trupului meu, pentru pacatul sufletului meu? Imparatul lui Israel Ahab asa a facut cu pretul vietii copiilor sai a zidit Ierihonul si i-a pus portile. Dar ce vrea DOMNUL? Ti s-a aratat omule ce este bine si ce alta cere DOMNUL de la tine,. Mica 6-7,8. Oare ajunge ca ti-ai impartit averea la saraci? Asa a facut Petru Valdo. Auziti ce spune scriptura si cum ii vineaza pe naivii lumii acesteia crezind ca daca face o fapta de caritate vor fi mintuiti, asemenea lui Valdo.  
Şi chiar dacă mi-aş împărţi toată averea pentru hrana săracilor, chiar dacă mi-aş da trupul să fie ars, şi n-aş avea dragoste, nu-mi foloseşte la nimic. 1 Corinteni 13-3.  Scriptura mai spune: Dragostea fie fără prefăcătorie. Romani 12:9  Ţinta poruncii este dragostea, care vine dintr-o inimă curată, dintr-un cuget bun şi dintr-o credinţă neprefăcută. 1Timotei 1:5
Caci toata legea se cuprinde intr-o singura porunca:Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. Galateni 5-14. Valdo a simtit acest lucru si s-ar fi uitat in oglinda (in scriptura) care ar fi raspuns la nevoile sufletului sau. Insa in timpul acela Biblia inca nu fusese tradusa in limba poporului sau. Valdo n-a deznadajduit! Ajutat de doi preoti a tradus Biblia in limba vorbita de el si din CUVINTUL lui DUMNEZEU a aflat despre mintuirea pe care a dat-o DUMNEZEU tuturora prin credinta in FIUL SAU ISUS. Daca mai traiesti inca in docme si in invataturi sterile care mai degraba te indeparteaza de DUMNEZEU, afla astazi ca raspunsul la toate nevoile tale si a sufletului tau este acela pe care l-a gasit Valdo "ISUS CHRISTOS".

Porcul de Craciun

Am auzit un om spunând: Pentru mine Crăciunul nu-i Crăciun fără porc şi Paştele nu-i Paşti fără carne de miel. O asemenea afirmaţie este greşită. Normal este ca pe primul plan să fie Cel sărbătorit în aceste zile nu mâncarea! Cum ţi-ar fi să ştii că pentru cel care l-ai invitat la serbarea zilei tale de naştere este mai importantă sarmaua care-i lasă urme de untură la gură decât persoana ta! Ce l-ai chemat să sărbătorească? Sarmaua? Dar dacă inversăm acum rolurile şi tu eşti cel invitat… Cum te comporţi tu la serbarea zilei de naştere a Mântuitorului?
Pregătirile culinare de Paşti şi de Crăciun sunt cele mai laborioase din tot anul. Femeile muncesc din greu zile la rând de dimineaţa devreme până noaptea târziu. Sunt chiar unele preparate (care au probabil o însemnătate religioasă) pe care unii ţin cu orice preţ să le aibă! Câte case sunt lipsite de sarmale şi cozonaci de Paşti, de Crăciun, cu ocazia nunţilor, înmormântărilor şi a pomenilor??? Dar din câte lipseşte rugăciunea, mulţumirea faţă de Dumnezeu pentru acel belşug, şi toate celelalte lucruri care Domnul ar vrea să nu lipsească dintr-o casă. N.T. nu cere aşa ceva, iar în V.T. astfel de practici au fost osândite - Ier.7:18,19,22,23. Oamenii însă ţin cu toată râvna acestea şi neglijează cu totul ascultarea de Dumnezeu.
Acesta este un aspect: să uiţi de Mântuitorul când Îi serbezi naşterea, şi să preţuieşti mai mult ca mântuirea, mâncarea tradiţională…Însă este ceva mai mult decât atât: Nu-i vorba de orice mâncare (cei mai mulţi s-ar socoti jigniţi dacă la o astfel de ocazie le-ai servi peşte sau pui, etc.) ci este un anumit animal care "trebuie" jertfit cu această ocazie…
Ziua de Ignat, numită şi Ignatul porcilor, este o sărbătoare care cade în 20 decembrie: este ziua în care a fost rânduită datina tăierii porcului de Crăciun. Ţăranii cred chiar că un porc neînjunghiat în ziua Ignatului nu se va mai îngrăşa, pentru că atunci el îşi visează cuţitul. Să-l mai ţii în ogradă după această dată nu e de nici un folos de vreme ce porcul nu mai pune carne pe el, ba chiar poate dăuna, căci înjunghierea lui cu întârziere poate provoca evenimente neplăcute.
Obârşia păgână a sacrificării porcului este evidentă. În Egiptul antic, porcul era adus ca jertfă zeului Osiris, iar in Grecia antică un ritual similar se săvârşea în cinstea zeiţei Demeter. Ceremoniile sacrificiale din lumea antică corespundeau întotdeauna cu perioadele de înnoire a timpului calendaristic. Prinderea şi înjunghierea porcului în ziua de Ignat, pârlirea părului, jupuirea şi tăierea cărnii păstrează până azi urme ale unor elemente de ritual păgân, a căror semnificaţie însă s-a pierdut.
Ziua Sfântului Ignatie Teoforul - Ignat cum îl ştie orice român dus la biserica - înseamnă sacrificarea porcului care grohăie prin ogradă...
Ignatu' - un obicei tradiţional românesc
Porcul era considerat în vechile culturi animal sacru. În tradiţia populară românească, Ignatu' este o divinitate solară care a preluat numele şi data de celebrare a Sfântului Ignatie Teoforul din calendarul ortodox. Există un timp ritual al sacrificiului porcului - ziua de Ignat (20 decembrie) sau după Sfântul Vasile (aproximativ aceeaşi zi pe stil vechi), dimineaţa în zori - moment al zilei propice multor practici rituale.
"Dacă nu tai porcul de Ignat, nu-i mai merge bine... După Ignat, porcul slăbeşte" spun bătrânii.
"Victima" este pregătită cu gesturi şi formule rituale: animalul este stropit cu apă sfinţită, este aşezat cu capul spre răsărit, pe frunte sau pe ceafa este trasată cu cuţitul o cruce pe care se presară sare, iar în casă sunt rostite formule rituale: "Doamne ajută!", "Să-l mâncăm cu sănătate!".
Alte obiceiuri scot în evidenţă valoarea animalului ca simbol al vieţii: părul porcului trebuie înmuiat în sânge "pentru ca să nu se stingă neamul porcilor", iar sângele care curge în timpul sacrificiului trebuie strâns într-un vas cu mei.
Ansamblul ritual al "tăierii" porcului este încheiat prin masa comună (numită "pomana porcului") ce se desfăşoară într-o atmosferă solemnă, în linişte, realizându-se, în primul rând, comuniunea spirituală a participanţilor la actul sacrificial înfăptuit.
Ce să facem atunci? Să nu mai mâncăm porc de Crăciun? Întâi de toate, să ne asigurăm că avem o inimă curată înaintea Domnului, că El este Cel mai de preţ pentru noi. Să nu socotim că se va prăbuşi lumea dacă nu avem porc de Crăciun! Nu porcul este important în aniversarea naşterii Mântuitorului. Important este că Dumnezeu a privit din sfinţenia Sa la starea noastră căzută şi fără speranţă şi ne-a trimis pe Fiul Său ca să ne salveze din ea. Apoi, dacă descoperim vreo practică păgână (tradiţie, superstiţie) în tăierea porcului şi pregătirea preparatelor din carne de porc pentru Crăciun, să renunţăm la ele. Putem tăia porcul şi nestropit cu aghiasmă, şi dacă nu-l punem cu botul spre răsărit. Îl putem mânca şi dacă nu îi facem cruce pe cap - "Păi trebuie să-i pun sare în cap ca să nu se strice!" Dar sarea se poate pune numai într-o cruce? Fă-i un Z, un Y, fă-i un nas şi două încreţituri pe frunte, mai pune-i o linie drept gură şi două mai mici drept ochi, dar nu mai ţine datina aceea păgână! Nu-l mai tăia de 20 decembrie! Taie-l pe 19 sau pe 21! Apoi, dacă dai de mâncare celor ce te-au ajutat, n-o face ca şi cum dai o masă în urma unei jertfe, ca în V.T.; dacă îl tai cu familia, aşezaţi-vă la masă ca în orice altă zi: nu faceţi "pomana porcului"… Etc.


http://www.zamolxis.ro/modules.php?name=News&file=article&sid=67

SCHIMBAREA VIZAVI DE ANOTIMPURI Omul inainte de a se intoarte la Dumnezeu Este ca un pom in iarna. Este uscat, neroditor si ai spune ca este...