marți, 6 decembrie 2011

Mantuirea este darul lui Dumnezeu oferit omeririi.

Mantuirea este procesul complect prin care Dumnezeu dezleaga fiintele umane pacatoase din legaturile pacatului si le transforma complect din interior in afara. Mantuirea se face in trei timpuri: trecut, prezent si viitor. Omul il accepta pe Domnul Isus Cristos prin credinta, se pocaieste de pacatele lui si incheie un legamant de ascultare fata de Domnul Isus Cristos prin botezul crestin. Doar atunci va putea spune impreuna cu ceilalti credinciosi:

Timpul trecut
"Am fost mantuit de pedeapsa pacatului", actiune care o putem numi justificare.
Justificarea o putem numi actiunea lui Dumnezeu prin care cei ce au credinta in Isus sunt declarati neprihaniti in ochii lui Dumnezeu si sunt eliberati de vina si pedeapsa pentru pacat. (Deci fiindcă suntem socotiţi neprihăniţi, prin credinţă, avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Hristos. Romani 5:1 Adica, cu alte cuvinte, Cei care sunt justificati nu sunt doar iertati, ei sunt declarati nevinovati si sunt achitati. Pacatele lor trecute sunt sterse si sunt socotiti ca si cum nu ar fi pacatuit niciodata. (Acum, dar, nu este nicio osândire pentru cei ce sunt în Hristos Isus, care nu trăiesc după îndemnurile firii pământeşti, ci după îndemnurile Duhului. Romani 8:1)  Sursa justificarii este harul lui Dumnezeu ( Şi sunt socotiţi neprihăniţi, fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Hristos Isus. Romani 3:24)
Actionarul justificarii este sangele lui Isus Cristos ( Deci cu atât mai mult acum, când suntem socotiţi neprihăniţi, prin sângele Lui, vom fi mântuiţi prin El de mânia lui Dumnezeu. Romani 5:9)  
Conditia justificarii este credinta in Isus Cristos (Totuşi, fiindcă ştim că omul nu este socotit neprihănit prin faptele Legii, ci numai prin credinţa în Isus Hristos ... Galateni 2:16) 
Iar dovada justificarii o reprezinta faptele bune (Căci noi suntem lucrarea Lui şi am fost zidiţi în Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele. Efeseni 2:10) 

Timpul prezent
"Sunt mantuit de puterea pacatului", actiune numita sfintire sau sacrificare. A sacrifica inseamna "a pune deoparte" sau a declara pe cineva sfant pentru serviciul lui Dumnezeu. Sacrificarea este procesul prin care credinciosul este din ce in ce mai separat de pacat si devine din ce in ce mai dedicat standardului de neprihanire a lui Dumnezeu. (El S-a dat pe Sine însuşi pentru noi, ca să ne răscumpere din orice fărădelege şi să-Şi cureţe un norod care să fie al Lui, plin de râvnă pentru fapte bune. Tit 2:14)
Acest proces trebuie sa creasca sfintirea noastra in fiecare zi, in fiecare ora, in ficare clipa. Ceea ce presupune sa umblam pe cararile neprihanirii, sa alegem cea mai buna cale si sa fim in cautare permanenta a gandurilor Domnului nostru Isus Cristos. (... ci creşteţi în harul şi în cunoştinţa Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos... 2Petru 3:18)


Timpul viitor
"Vom fi mantuiti  de prezenta pacatului." - actiune numita proslavire.
Proslavirea este perfectiunea viitoare care il va transforma pe credincios in momentul in care acesta ajunge in locuinta lui din cer si primeste pentru eternitate un trup nou. (... că suntem copii ai lui Dumnezeu. Şi, dacă suntem copii, suntem şi moştenitori: moştenitori ai lui Dumnezeu şi împreună moştenitori cu Hristos, dacă suferim cu adevărat împreună cu El, ca să fim şi proslăviţi împreună cu El. Eu socotesc că suferinţele din vremea de acum nu sunt vrednice să fie puse alături cu slava viitoare, care are să fie descoperită faţă de noi. Romani 8:16-18)
In Romani 13:11 ne aminteste sa ne trezim din somn pentru ca  "acum mântuirea este mai aproape de noi decât atunci când am crezut." Atunci cand am crezut prima data, zic eu.

Mantuirea este darul lui Dumnezeu oferit omeririi. Cuvantul grecesc soteria implica mai multe sensuri: eliberare, protectie, intregire si trainicie. Mantuirea este personala "prin har, prin credinta" ( Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.  Efeseni 2:8)  

Harul este mana lui Dumnezeu intinsa in jos, credinta este mana omului ridicata in sus. Daca niciodata nu ai ridicat-o ca sa accepti  oferta de mantuire a lui Dumnezeu, de ce nu ai face-o chiar acum? Promisiunea mantuirii este pentru cei care "Il primesc pe El. Celor care Il primesc, Isus le da dreptul sa fie numiti "fii ai lui Dumnezeu". Daca nu esti inca un copil a lui Dumnezeu prin simpla credinta in lucrarea pe care a savarsit-o Isus murind pe cruce, de ce sa nu treci de partea Lui astazi?


 👀Eram copil si imi amintesc cu groaza o intamplare care m-a marcat serios. Locuiam pe o strada care era perpendiculara cu calea ferata , s...