luni, 24 octombrie 2011

GHIMBIR
Ghimbirul este un rizom de culoarea nisipului, cu aspect ciudat. Are o aroma picanta, piperata, uneori chiar iute, potrivita pentru sosuri, carne, pui, peste, fructe de mare, mancaruri de legume, marinate, orez, supe, dar si pentru prajituri, bauturi sau fructe. Ghimbiriul uscat este de obicei vandut in forma de pudra alba sau usor maronie.

Ghimbirul proaspat trebuie spalat si curatat de coaja, apoi se taie marunt sau se da pe razatoare. In functie de preferinte, se poate pune in mancare de la inceput (aroma discreta) sau la sfarsit (aroma fiind mai puternica). Ghimbirul este antiseptic, tonic, diuretic, combate febra, stimuleaza pofta de mancare. Combate balonarea si ajuta in cazul racelilor, tusei, raului de masina si durerilor reumatismale. Ceaiul de ghimbir se prepara dintr-o lingurita de radacina maruntita la 250 ml apa si se lasa sa fiarba acoperit 3 minute.
......................................................................................................................................................
NUCSOARA
Nucsoara constituie fructul oleaginos al unei specii de nuc, vesnic verde, originar din Indonezia. Cu un gust picant, usor amarui, se foloseste pentru a condimenta supe sau sosuri, diverse preparate din carne, pui, peste, legume, dar si prajituri, budinci si alte dulciuri.

Are proprietati bactericide, antiseptice, antiinflamatoare, linisteste crampele, stimuleaza sistemul imunitar, este antioxidanta, vermifuga (elimina viermisorii intestinali), carminativa (combate balonarea si ajuta la evacuarea gazelor din intestin) si afrodiziaca. Exercita un efect calmant asupra sistemului nervos, fara a fi sedativa, combate stresul si starile de anxietate. Nucsoara trebuie consumata doar in cantitati mici (mai putin de o bucata de nuca uscata), pentru ca altfel devine toxica pentru organism. Iar uleiul esential este contraindicat femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.
......................................................................................................................................................
CORIANDRU
Coriandrul este o planta care traieste doar un an, rareori supravietuind in cel de-al doilea. Semintele de coriandru sunt comercializate in general uscate, dar sunt disponibile si ca pudra. Gustul este dulceag-amarui, cu o usoara iuteala. Este un ingredient pretios pentru prepararea marinatelor destinate carnii de pui, peste, porc si vitel. Se foloseste si la prepararea amestecurilor de condimente pentru muraturi.
......................................................................................................................................................
CAPERE
Planta de capere creste in salbaticie pe pantele muntoase, in special pe acelea din jurul Marii Mediterane. Caperele sunt bobocii nedeschisi ai florilor. Bobocii de capere se folosesc in special murate. Aroma lor este picanta si un pic acrisoara, gustul un pic astringent si pregnant. Se folosesc mai ales in sosuri (fie reci, fie calde) si in marinate, in special cele pentru peste. Merg foarte bine cu rosiile si vinetele. Caperele se mureaza in otet sau se sareaza, rezistand astfel pana la un an. Cel mai mult se folosesc in mancarurile reci (salate de peste si de legume).
......................................................................................................................................................
RUCOLA
Rucola este o planta anuala cu frunze verde inchis, late, in forma de limba. Semintele pot servi ca substitut pentru semintele de mustar. Rucola are gust puternic, amarui si un pic piperat, asemanator unei ridichi, dar cu o aroma de mosc. Cea mai importanta utilizare a sa este in salate unde lasa un gust interesant, picant, tuturor tipurilor de salate verzi; multi o folosesc si in salata de rosii. Frunzele de rucola sunt o buna garnitura pentru multe feluri de mancare mediteraneene. Frunzele preparate cu ulei de masline, otet balsamic si parmezan proaspat ras sunt un excelent aperitiv pentru mesele mediteraneene, in special pentru cele italiene. Daca este fiarta, rucola isi pierde gustul, dar capata o aroma subtila, caracteristica, ce se potriveste pastelor italienesti sau risotto (pilaf).
 
                               

Pentru că noi nu ne uităm la lucrurile care se văd, ci la cele ce nu se văd; căci lucrurile care se văd sunt trecătoare, pe când cele ce nu se văd sunt veşnice. 2Corinteni 4:18

‎"După cum un îmblânzitor de şerpi ademeneşte reptila cumplită din vizuina ei şi o pune pe fugă, la fel şi Dumnezeu, prin Cuvântul Sau, scoate pasiunile de temut din natura noastră senzuală, din cele mai adânci cotloane ale sufletului; mai întâi el alungă pofta, din care se naşte orice rău: ura, cearta, invidia, întrecerile, mânia şi altele asemănătoare. Odată ce pofta este izgonită, sufletul devine calm şi senin. Fiind eliberat de răul în care se scufundase până la gât, sufletul se întoarce la Cel care l-a creat. Căci este potrivit să fie restaurat la starea de la care s-a îndepărtat, unde se afla sau se află fiecare suflet.
Veniţi şi luaţi parte la înţelepciunea incomparabilă, fiţi instruiţi de Cuvântul Divin, cunoaşteţi-L pe Regele nemuritor, Conducătorul nostru, Cuvântul Divin, care ne ajută şi acum în mod constantsi care nu doreşte tăria trupului, frumuseţea chipului sau spiritul înalt al nobilimii pământului, ci un suflet curat, întărit prin sfinţenie şi prin cuvintele Regelui nostru şi fapte sfinte, căci puterea intră în sufletul nostru prin Cuvânt. O, trâmbiţă a păcii pentru sufletul aflat în luptă! O, armă care dă aripi unor pasiuni teribile! O, învăţătură ce stinge focul interior al sufletului! Cuvântul exercită o influenţă pe care poeţii nu o au: el nu pregăteşte filozofi sau oratori pricepuţi, dar prin învăţăturile lui îi face pe muritori nemuritori, îi face pe muritori nemuritori şi îi duce de pe pământ pe tărâmuri aflate mai sus de ceruri.
Haideţi, lăsaţi-vă învăţaţi; faceţi-vă ca mine, căci şi eu am fost unde sunteţi voi. Însă m-au cucerit divinitatea învăţăturii şi puterea Cuvântului."

In nimeni altul nu este mintuire:caci nu este sub cer nici un alt NUME dat oamenilor,in care trebuie sa fim mintuiti.Fapte 4-12.

 Un barbat orb sedea in fata casei si citea din biblia sa pentru orbi. Semnele citate cu ajutorul degetelor le rostea cu jumatate de glas. Citiva oameni stateau in apropiere si ascultau. Trecu pe acolo si un strain si se oprise curios. Orbul citea tocmai versetul de mai sus. Probabil pierduse firul si degetele lui alunecau cautind peste rinduri, in timp ce repeta cuvintele:"Nici un alt NUME, nici un alt NUME, nici un alt NUME". Strainul pleca mai departe ginditor. Cu saptamini in urma, DUHUL lui DUMNEZEU ii atrasese atentia asupra pacatelor sale. Cauta pacea, dar nu o gasea, nici in modul de viata schimbat, nici in ritualuri religioase, nici in intentii bune. Acum acele cuvinte "Nici un alt NUME"ii atinsesera nu numai urechile ci si inima. Peste tot unde mergea rasunau in urechile lui aceleasi cuvinte"Nici un alt NUME". Chiar si noaptea nu-l lasau in pace sa doarma. Cu cit cugeta mai mult asupra acestor cuvinte si a insemnatatii lor cu atit mai mult lumina harului era mai mare in inima sa. A inceput sa inteleaga si pina la urma a strigat: Acum inteleg, acum vad! Am cautat mintuire in propriile mele stradanii, in cainta , in rugaciune, in timp ce mintuirea se afla in afara persoanei mele. Acum inteleg ca omul nu este mintuit prin merite, prin rugaciuni, prin abstinente, prin canoane, prin a merge la o biserica, oricare ar fi ea, nu este mintuit prin darnicie, nu este mintuit printr-o religie, ci este mintuit prin credinta intr-un singur"NUME"si acest NUME este ISUS CHRISTOS. Ai tu credinta care sa te mintuiasca? Orbul citins in biblia sa Embrail fara sa vada a gasit acest mare si binecuvintat NUME ISUS. Tu poate spui ca vezi si inca nu te-ai intilnit cu acest NUME. Trecatorul a fost cercetat de cuvintele orbului care-si pierduse vederea si citea pipaind. Dupa lungi zile si nopti nedormite si de neliniste a fost atit de cercetat incit la urma a exclamat: In sfirsit am gasit acest nume care poate sa-mi dea pacea sufletului. Tu daca spui ca inca nu te-ai intilnit cu acest nume te faci vinovat pentru ca spui ca vezi. Orbul n-a vazut doar prin pipaire citea. Acest mare "NUME ISUS" a spus intr-o imprejurare: EU am venit in lumea aceasta pentru"JUDECATA":ca cei ce nu vad sa vada si cei ce vad sa ajunga orbi. Ioan 9-39. Scriptura spune: Desteapta-te tu,care dormi,scoala-te din morti,si CHRISTOS te va lumina. Efeseni 5-14. DOAMNE ajuta la toti care spun ca vad si inca nu s-au intilnit cu acest unic si binecuvintat NUME"ISUS"sa-L poata gasi.
Mihai Ciritel

 👀Eram copil si imi amintesc cu groaza o intamplare care m-a marcat serios. Locuiam pe o strada care era perpendiculara cu calea ferata , s...