miercuri, 19 octombrie 2011

Mantuirea


Cea mai mare minune din Biblie nu este trecerea Mării Roşii sau învierea lui Lazăr din morţi, ci convertirea unei persoane prin puterea lui Dumnezeu, astfel încât acea persoană să devină o făptură nouă în Isus Hristos.
Mântuirea înseamnă eliberare din strânsoarea păcatului. În Vechiul Testament, uneori, cuvântul mântuire se referă la izbăvirea dintr-o primejdie (Ieremia 15:20). Uneori este folosit pentru a descrie eliberarea celui slab de sub puterea asupritorului (Psalm  35:9-10). Alteori, cuvântul este folosit cu referire la o izbăvire naţională de sub ameninţare militară (Exod 14:13). Dar cuvântul mântuire îşi găseşte înţelesul cel mai profund în domeniul spiritual. Ideea că fiecare fiinţă umană are nevoie de mântuire este una dintre cele mai specifice învăţături ale Bibliei.
Există în Scripturi alţi termeni asociaţi cu conceptul de mântuire. Naşterea din nou se referă la a fi viu în Hristos (Ioan 3:3). Răscumpărarea se referă la semnificaţia mântuirii - un preţ plătit pentru ca o persoană să poată fi adusă înapoi la Dumnezeu. Împăcarea indică o schimbare în relaţia cu Dumnezeu. Jertfa anulează mânia lui Dumnezeu. Toţi termenii aceştia sunt folosiţi pentru conceptul mai larg de mântuire.
Mântuirea este procesul complet prin care Dumnezeu dezleagă fiinţele umane păcătoase din legăturile păcatului şi le transformă complet din interior în afară. Mântuirea are loc în trei timpuri: trecut, prezent şi viitor. Oamenii care Îl acceptă pe Isus Hristos prin credinţă, se pocăiesc de păcatele lor şi încheie un legământ de ascultare faţă de Isus Hristos prin botezul creştin, pot să spună împreună cu ceilalţi credincioşi:
„Am fost mântuiţi de pedeapsa păcatului (acţiune numită justificare); suntem mântuiţi de puterea păcatului (acţiune numită sfinţire); vom fi mântuiţi de prezenţa păcatului (acţiune numită proslăvire)”.
Justificarea înseamnă că am fost primiţi de Dumnezeu pe baza neprihănirii perfecte a lui Hristos. Sfinţirea este trăirea unei vieţi curate în fiecare zi a existenţei noastre. Proslăvirea înseamnă perfecţiunea pe care o vom atinge în împărăţia ce va veni. Justificarea se referă la „îndepărtarea vinei”. Sfinţire înseamnă „să fii pus deoparte prin sfinţenie”. Proslăvirea sugerează „recolta finală”.

Mari sint lucrarile DOMNULUI,cercetate de cei ce le iubesc.Psalmul 111-2.


- Vad ca ai o minte luminata si un suflet nobil. Mai raspunde-mi la o intrebare: Ce a fost inainte de DUMNEZEU? intreaba Imparatul.
Tinarul pastor a stat o clipa pe ginduri si apoi a zis: 
- Maria ta, nu te supara dar te rog sa incepi sa numeri. 
Imparatul a inceput sa numere; 
- Unu, doi, trei....
- Nu, nu, nu numeri bine, incepe inainte de unu! 
- Cum!Eu stiu ca inainte de unu nu este nimic.
- Inteleapta vorba ai spus Imparate!Nici inainte de DUMNEZEU n-a fost nimic!
Aceasta i-a placut si mai mult imparatului,care a vorbit astfel:
- Am sa-ti fac un dar imparatesc,daca ai sa-mi raspunzi la inca o intrebare. Ce face DUMNEZEU?
Tinarul pastor i-a raspuns:
- Bine, am sa raspund la intrebarea aceasta dar implineste-mi o mica rugaminte, schimba cu mine hainele tale!
Atunci Imparatul,si-a scos hainele imparatesti si le-a dat tinarului pastor. Pastorul s-a imbracat cu ele si l-a rugat pe Imparat sa se imbrace cu ale lui. A luat sceptrul, a urcat pe tron si privea la Imparat care era imbracat in haine de pastor si statea la picioarele tronului sau.
- Iata ce face DUMNEZEU, pe unii ii ridica pe tron iar pe altii ii coboara. 
Apoi s-a imbracat iarasi in hainele sale de pastor. Imparatul a ramas multa vreme ingindurat apoi a zis:
- Da acum il vad pe DUMNEZEU! 
Dar tu care citesti l-ai vazut pe DUMNEZEU sau IL vezi?
Daca nu, uite-te la cerul instelat si-o sa-ti vorbeasca despre DUMNEZEU.
Mihai Ciritel

EU sint calea adevarul si viata. Nimeni nu vine la TATAL decit prin MINE Ioan 14-6.


Un misionar a dorit sa faca o calatorie in India pentru a vesti oamenilor Evanghelia. Cind a ajuns in India a plecat pe un drum necunoscut bineinteles. Drumul ducea intr-o localitate si ducea pe linga o cetate veche. Era noapte cind a trecut pe acolo. Isi luase un ghid cu el. Ghidul fiind de acolo cunostea locurile care nu aveau nici un fel de lumina in timpul noptii. Ghidul ii spune misionarului ramineti aproape de mine! Astfel au mers prin intunericul bezna. Nu se vedea nici o poteca,asa ca misionarul mergea foarte aproape de ghid. Misionarul era aproape comvins ca se ratacise in intuneric. 
-Unde este drumul? intreaba el cu teama.
Ghidul i-a raspuns:
-Eu sint drumul, Sahib, mergeti in urma pasilor mei. In curind calatoria prin intuneric va lua sfirsit!
Astfel au mers mai departe. In sfirsit s-au aratat zorii diminetii. In adevar au ajuns cu bine unde s-au pornit.
Si calea vietii noastre este intunecata. Nu stim ce se poate intimpla in urmatoarele minute, in intuneric totul este un necunoscut. Orice pas gresit iti poate aduce mari surprize. Dar ce har deosebit sa ai un ghid care te duce cu bine la tinta! Si ghidul nostru este"ISUS"EL este "CALEA". Prin credinta il urmezi pe ISUS si EL te duce acasa. Si cit este omul de linistit cind ajungi cu bine acasa. Si ai avut un ghid bun. Vrei tu sa-L ei pe ISUS ca ghid al tau EL te va trece cu siguranta prin intunericul acestei lumi? Cu EL n-o sa fii niciodata dezamagit sau in primejdie. Ai vazut de EL asculta toata natura si toata creatia. La glasul lui marea s-a potolit, primejdia a trecut, intunericul a disparut.sii cita liniste a fost in inima celor de pe corabie! Daca pleci la un drum ia-L pe ISUS ca GHID, nu te baza pe vederile tale si pe intelepciunea ta.I sus singur vede in viitor adica "in intuneric". DUMNEZEU sa-ti ajute.  
Mihai Ciritel

....Spala-ma si voi fi mai alb decit zapada....Psalmul 51-7.


Pentru spalarea corpului, a rufelor si a vaselor,  folosim apa si tot felul de detergenti. Producatorii se intrec unii pe altii in a fabrica detergenti calitativi si eftini, care sa ii multumeasca pe clienti. Straduintele omului pentru a indeparta murdaria sint vrednice de lauda caci curatenia este conditia indispensabila pentru pastrarea sanatatii, pentru prevenirea bolilor si pentru protectia contra unor insecte. Dar omul nu se ingrijeste aproape de loc sa fie curatit in interior, in inima, de murdaria morala a pacatului. De aceea DOMNUL ISUS ii mustra pe carturari si farisei spunindu-le: "Vai de voi,carturari si farisei fatarnici!Pentu ca voi curatiti partea de afara a paharului si a blidului,dar inlauntru sint pline de rapire si necuratie." Matei 23-25. 
Cum este launtrul tau? 
Aceasta murdarie este mult mai grozava decit oricare alta deoarece murdaria interioara a inimii, care este pacatul, iti aduce nu o boala care ti-ar curma viata intr-o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, pacatul te desparte de DUMNEZEU, pacatul iti aduce moartea "sufletului"a carui valoare noi inca nu o cunoastem de aceea nici nu ne ocupam sa ne curatim inima de toate spurcaciunile si murdariile. De aceea DUHUL SFINT vorbea prin proorocul Isaia cind zicea: "Spalati-va deci si curatiti-va! Luati dinaintea ochilor MEI faptele rele pe care le-ati facut!Incetati sa mai faceti raul!" Isaia 1-16. Iata unde este murdaria, unde domneste pacatul, in inima. Psalmistul David dorea mult sa fie spalat pentru ca n-avea pacea sufletului stiind ca-i murdar. De aceea s-a rugat DOMNULUI spunind: "Spala-ma si voi fi curat". Stia cu siguranta ca murdaria interioara nu poate fi spalata cu nici un fel de detergent, ca numai la DUMNEZEU este solutia: "SINGELE LUI ISUS CHRISTOS" 
Tu de ce dispretuiesti acest mare har a lui DUMNEZEU?
Nu crezi ca este vremea sa vii la acest "IZVOR" si nu numai ca vei fi curatit dar in momentul curatirii va incepe sa circule in madularele tale DUHUL datator de VIATA. MINTUITORUL spunea: " Pe orice mlădiţă care este în Mine, şi n-aduce rod, El o taie; şi pe orice mlădiţă care aduce rod, o curăţă, ca să aducă şi mai mult rod." Ioan 15-2. Atita vreme cit stai departe de acest izvor care te poate curati, ar trebui sa-ti fie rusine de roadele pe care le aduci. De aceea spune DOMNUL ca mladita care nu rodeste pentru DUMNEZEU este taiata. Uite-te la roadele tale si vezi, nu cumva te-ai uscat sau esti taiat! Lasa-L pe DUMNEZEU sa-ti curateasca interiorul, sa ai viata, ca numai atunci cind seva DUHULUI datatoare de viata circula in tine vei putea rodi. Atunci vei putea auzi si tu cuvinte frumoase ca acestea pe care LE-a spus DOMNUL ucenicilor: "Acum voi sinteti curati,din pricina cuvintului,pe care vi l-am spus."  Ioan 15-3.
Ai stiut tu pina astazi ca, "CUVINTUL"lui DUMNEZEU  te poate curati de murdaria interioara? 
Cuvintul spune: ".... cu cât mai mult sângele lui Hristos, care, prin Duhul cel veşnic, S-a adus pe Sine însuşi jertfă fără pată lui Dumnezeu, vă va curăţa cugetul vostru de faptele moarte, ca să slujiţi Dumnezeului celui Viu!" Evrei 9-14.
Vezi tu cine curata sau ce curata murdaria interioara a pacatului?
1))SINGELE LUI ISUS
2))CUVINTUL LUI DUMNEZEU
3))DUHUL CEL SFINT.
Sint comvins ca prin traditie si traire n-ai cunoscut aceste lucruri de aceea te invit intr-o rugaciune si spunei DOMNULUI: 
DOAMNE ISUSE pina astazi n-am stiut ca numai tu poti curati murdaria pacatului meu si numai acum am aflat lucrul acesta te rog vino si in viata mea spala-ma si curatestema in singele TAU, lasa DUHUL TAU cel SFINT sa tranziteze viata mea sa pot sa ma apropii de scriptura,care este cuvintul tau si sa am viata.
DUMNEZEU sa te ajute.
Mihai Ciritel

Mari sint lucrarile DOMNULUI, cercetate de toti cei ce le iubesc. Stralucire si maretie este lucrarea lui. Psalmul 111-2,3.

Sir William Herschel (1738-1822) a fost omul de stiinta care a pus bazele astronomiei stelare.A descoperit planeta Uranus, mai mult de 800 de stele duble, peste 2500 de nebuloase, roiurile stelare, miscarea de ansamblu a sistemului solar, radiatiile infrarosii etc. Acest barbat a facut urmatoarea afirmatie: Toate descoperirile umane par a fi facute numai cu scopul de a comfirma tot mai mult si tot mai puternic adevarurile continute in Sfintele Scripturi. Natura este marea carte,in care se poate citi despre DUMNEZEU. "In adevar insusirile nevazute ale LUI, puterea LUI vesnica si DUMNEZEIREA LUI, se vad lamurit, de la facerea lumii,cind te uiti cu bagare de seama la ele, la lucrarile facute de EL. Asa ca nu se pot dezvinovati...." Romani 1-20. Ridicati-va ochii in sus si priviti!Cine a facut aceste lucruri?Cine a facut sa mearga dupa numar,in sir,ostirea lor?EL le cheama pe toate pe nume;asa de mare este puterea si taria LUI,ca nu lipseste una ...."Isaia 40-26. Toti oamenii care au vrut sa aiba ochi de vazut, au contemplat maretia creatiei lui DUMNEZEU si L-au recunoscut in inima lor ca stapin suveran. Insa cine nu a recunoscut suveranitatea si dragostea lui DUMNEZEU v-a trebui sa stea intr-o zi in fata dreptei SALE "judecati". Nimeni nu se va putea dezvinovati. Tu cum stai cu viata despre existenta si suveranitatea lui DUMNEZEU, ce fantezii circula in mintea ta? Primeste-L pe ISUS in inima si el cu siguranta o sa-ti faca descoperita toata maretia lui DUMNEZEU. Pentru ca nimeni nu cunoaste pe TATAL afara de FIUL. Pentru ca esti atit de trecator ca un abur de dimineata care acuma este si in citeva clipe dispare. Te-ai gindit ce urmeaza dupa???? 
Mihai Ciritel

...Smulgeti mai intii neghina si legati-o in snopi,ca s-o ardem...Matei 13-30.

 
Joseph Barker a fost un ateu care a calatorit mult ani de zile in tara sa pentru a tine prelegeri ateiste. Intr-o zi a vorbit intr-o sala dintr-un oras mai mic. El spunea:
-Daca ar exista intr-adevar DUMNEZEU nu credeti ca ar trebui sa SE intereseze si de mine care imi petrec viata tagaduindu-i existenta? Priviti-ma cit de bine imi merge; sint tare bine dispus, intotdeauna gata sa-i fac pe altii sa rida! Daca ar exista DUMNEZEU n-ar trebui oare sa-si manifeste intr-un oarecare mod nemultumirea fata de discursurile mele ateiste? 
Saracu' de el, lupta ca Don.Chihote cu morile de vint! De fapt ateistii, asa dupa cum ei se declara, sint cei mai de jos oameni, oricita scoala ar avea ei. Pentru ca ei declara razboi cuiva care nu exista. 
Atunci s-a ridicat din multime un taran si i-a raspuns: -Ciinele meu are obiceiul sa latre la orice lucru, la orice fiinta umana, pasare, chiar si la luna noaptea. Dar ce face luna? Trece mai departe luminind in frumusetea ei toata partea de pamint pe care o vede fara sa ia in seama latratul ciinelui meu. 
Aceasta comparatie a fost foarte potrivita pentru ca numele acestui ateist,"Barker", inseamna"latrator". Exact asa se si comporta. El"latra"impotriva ATOTPUTERNICULUI DUMNEZEU ca si ciinele la luna. Ce face DUMNEZEU? EL lasa ca soarele LUI sa rasara peste cei buni si peste cei rai, EL da ploaie peste cei buni dar da ploaie si peste cei rai. Aceste-I DUMNEZEU! EL poate sa faca si altcumva dar EL stie de ce nu o face!  Cind i-a scos pe Evrei din Egipt, peste tara Egiptului a trimis o ploaie de nenorociri dar in tinutul Gosen unde locuiau Evreii, poporul lui DUMNEZEU, spune scriptura, ca n-a fost nici un chelalait de ciine. Deci DUMNEZEU poate sa faca si asta! Un prooroc din vechiul testament spunea ca degeaba slujim lui DUMNEZEU; si ce am cistigat daca am pazit poruncile LUI daca am umblat tristi inaintea DOMNULUI ostirilor?Acum fericim pe cei trufasi (ca Barker) .....da,celor rai le merge bine ....da,ei ispitesc pe DUMNEZEU si scapa. Atunci cei ce se tem de DOMNUL au vorbit adesea unul cu altul, DOMNUL a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea LUI pentru cei ce se tem de DOMNUL si cinstesc NUMELE LUI>. Ei vor fi ai MEI, zice DOMNUL ostirilor, IMI vor fi o"COMOARA"deosebita in ziua pe care o pregatesc EU. Voi avea mila de ei, cum are mila nu om de fiul sau care-i slujeste. Si veti vedea din nou atunci deosebirea dintre cel neprihanit si cel rau, dintre cel ce slujeste lui DUMNEZEU si cel ce nu-I slujeste.Maleahi 3-14:18... Fara comentarii... Cind va judeca DUMNEZEU pe toti vrajmasii SAI, ce credeti ca se va intimpla cu acesti "atei"propovaduitori ai minciunii? Sa vedem ce spune scriptura despre acestia:
Oamenii vor intra in pesterile stincilor si in crapaturile pamintului de frica DOMNULUI si de stralucirea maretiei LUI cind SE va scula sa ingrozeasca pamintul. Isaia 2-19. Vor scapa numai cei ce s-au intors la DUMNEZEU. Mai tirziu acest ateu si-a recunoscut pacatele, s-a smerit si s-a intors la DUMNEZEU(pocait). Tu ce faci cit crezi ca mai poti amina pe CEL care TI-a dat fiinta, viata si miscarea? Sau dispretuiesti tu bogatiile bunatatii ingaduintei si indelungei LUI rabdari? Nu vezi ca bunatatea lui DUMNEZEU te indeamna la pocainta? Dar cu impietrirea inimii tale care nu vrea sa se pocaiasca, iti aduni o comoara de minie pentru ziua miniei si a aratarii dreptei judecati a lui DUMNEZEU, care va rasplati fiecaruia dupa faptele lui. Romani 2-4:6.
DUMNEZEU sa-ti dea putere sa faci ce trebuie sa poti scapa de minia LUI.
Mihai Ciritel
 

Toamna-Mi-aplec din nou urechea sa inteleg Cuvantul (Nicu Wagner)



mi-aplec din nou urechea sa inteleg Cuvantul
s-ascult ce spune ploaia si-apoi ce spune vantul
si dezlegandu-mi mintea de gandurile rele
sa inteleg mesajul covorului de stele

Ti-ai pus vreodata-n taina mareata intrebare
in toamna sufleteasca ce-aduni tu in hambare?
caci universul are o lege neschimbata
ce semeni vei culege in toamna ce te-astepta

 👀Eram copil si imi amintesc cu groaza o intamplare care m-a marcat serios. Locuiam pe o strada care era perpendiculara cu calea ferata , s...